zondag 13 april 2014

Wel een deken haken 

maar niet willen wachten op een nieuwe toer 

en koekjes van eigen deeg….


Afgelopen januari startte ook ik met de crochet along 2014. Zo leuk vond ik het om een deken te gaan haken en iedere week wachtte ik op de vrijdagse toer. Heerlijk als ik daarna weer even aan de slag kon en ik dacht echt dat het wat voor me was. Want een deken haken, dat zou ik niet snel doen, zo'n groot project. Ik ben eigenlijk meer van dingen maken die overzichtelijk zijn, en niet teveel tijd in beslag nemen. Zoals een omslagdoek of granny's haken voor een kussen. Ondertussen heb ik een aantal weken mijn toer gehaakt en ben ik ook erg blij met het resultaat. Toch ben ik ervan afgestapt. Ik vind het eigenlijk leuker om te kunnen haken wanneer ik er tijd voor heb, en niet te hoeven wachten tot het weer vrijdag is om verder te kunnen met de deken. Dus kan ik nu lekker in de zon gaan zitten haken als het zo uitkomt, en ik er tijd voor heb.


Of zoals ook een keer gebeurde, een nieuwe toer op internet zien staan, en de toer van de vorige week nog niet af hebben omdat ik die week net geen tijd had. Ik heb besloten dat ik verder ga met haken, maar in mijn eigen tempo, en ik blijf wel de toeren gebruiken die bij de crochet along passen. Ik ben heel blij met de kleuren die ik gekozen heb, en ik maak er gewoon mijn eigen deken van. Tja, het grote van het project, ik denk dat ik juist leer om door te zetten en te genieten van elke toer. En als ik een week niet tot haken kom, geen probleem, dan haal ik het later wel weer in…..


Het suikervrij eten gaat zo z'n gangetje. De kinderen genieten er meer van als we een feestje mogen meevieren bij een ander, en thuis eten we vooral gezond. Toch merk ik dat het goed is om ook af en toe een uitzondering te maken, zoals op zaterdagavond als de oudsten een film kijken, ze zelf de keus te geven of ze er iets bij willen snoepen met suiker erin. Ik kreeg afgelopen week gratis een doosje met snoep bij de drogist. En dat had ik in de kast gezet met het idee, van dat komt vast wel een keer van pas. Nou, dat leek ze wel wat, snoepen en film kijken tegelijk. Ik denk dat het ook goed is om te leren dat het af en toe best een keer mag, maar dat het daar bij moet blijven. Zodoende had ik gisteravond twee glunderende snoepers in de bank zitten!

En het bakken, tja, ik ben er mee begonnen om de recepten die ik eerder (met suiker) bakte te veranderen naar recepten zonder suiker. Nu ik nog kokosbloesem suiker in de kast heb, leek het me goed om die dit weekend weer eens te gebruiken. Ik zag vorige week de uitzending van Radar over suikervervangers, en tja het is natuurlijk wel waar dat je nog altijd een soort van suiker gebruikt. Maar ja het is een dure pot en wel ideaal om mee te bakken. Dus heb ik mijn cranberry/chocoladekoekjes gebakken. Dat is een recept met havermout en eigenlijk witte chocola. Maar die is prima te vervangen door extra pure chocola (70%) Dus dat deed ik. Nou, ze vielen erg goed in de smaak! Zelf mijn dochter die moeite heeft met cranberry's vond ze heerlijk. Dus dat recept kan ook vaker gebruikt worden. 
En misschien nog wel het allerbelangrijkst, we eten er per keer gewoon 1 koekje van, 
en de rest gaat in de koektrommel!
Nu had ik ze met tarwebloem gemaakt, volgende keer wil ik ze van volkorenbloem maken, weer een stapje meer naar gezond. Ik ben benieuwd of ze dat dan merken….


fijne week! groetjes, Willemien


1 opmerking:

  1. Tuurlijk is kokosbloesemsuiker een suiker, maar wel een van de trage soort toch? Net als palmsuiker.Ik denk dat je het verschil in meel zeker gaat proeven. Volkorenmeel blijf ik toch minder lekker vinden op de een of andere manier. Het baksel ruikt heerlijk en dan proef je.... nou ja, eet je er gelijk minder van. Het is denk ik ook een kwestie van wennen.
    Eet je ook geen gewoon brood meer, want daar zit toch ook vaak geraf. suiker in?
    Je denken wordt wel heel mooi! Haak je vanuit het Engelse patroon als je verder wilt?
    FIjne dag!

    BeantwoordenVerwijderen