zaterdag 31 mei 2014

haken, spelen en opruimen...

Na een aantal weken niet te hebben geblogd, even weer tijd maken. Ik zit echt niet stil maar soms is er zoveel te doen dat ik eigenlijk nauwelijks tijd maak voor de computer. Er wordt veel gespeeld nu het mooie weer is gekomen, niet alleen buiten maar ook binnen wordt de boel vaak op de kop gezet. Dat is wel erg gezellig maar soms wordt ik er een beetje gek van, altijd het op-geruim. Soms denk ik dat hoe meer zooi ze maken, hoe lekkerder ze spelen, niet steeds tussendoor hoeven opruimen maar op het einde van de dag. Dat dat lang niet altijd zo werkt, weet ik ook wel. Maar als ik de ramen aan het lappen ben, let ik er echt niet op of de kinderen wel hun eerste speelgoed opruimen voordat ze iets anders pakken. Tja, het lot van de moeder zeker…


Gelukkig wel tijd om te haken, dus ik heb weer wat aan mijn deken verder kunnen haken. Nu ben ik er eigenlijk ook wel klaar mee. Het idee van iedere week een paar toeren had ik al losgelaten, en ik vind dat de deken eigenlijk wel zo de goede lengte heeft bereikt. Niet dat het aantal toeren precies dat is van de crochet along 2014. Maar voor mij is dit goed. Ik ben er superblij mee, en mijn kinderen ook. De jongste was een aantal dagen ziek en lag het liefst onder de haakdeken zoals ze zelf zei. En mijn dochter van vijf wilde ook graag met de deken op de foto. Dus genieten we er allemaal van!


De rand van de deken moet ik nog afhaken, ben wel begonnen met een rand van halve stokjes maar die wil ik nog breder hebben. Ook merk ik dat mijn deken lang niet helemaal recht loopt, maar het valt me toch reuze mee hoe het wordt met de rand eromheen. En tja, ik denk dat toch maar; handwerk is ook niet iets wat steek voor steek perfect hoeft. Voor mij was deze grote lap al een overwinning! De rust van het haken aan een groot werkstuk heeft me ook goed gedaan, dus ik ben al bezit met plannen voor een nieuwe deken.. later vervolgd…



Verder ben ik alvast begonnen met een kadootje was onze kinderen mogen geven bij het afsluiten van het schooljaar aan de juffen. Ik vind het als juf zelf altijd leuk om als iemand iets geeft te merken dat er moeite voor is gedaan, of dat het iets persoonlijks is. Dus ik maak zelf ook meestal de kadootjes voor de juffen zelf. Dit jaar een bloemenbroche met een zelf gemaakt label eraan. Mijn zus is helemaal fan van knutselen met papier, en ze nodigt me af en toe uit om samen wat te maken. Ik was met het bloemen haken begonnen, dus kon precies in de goede kleuren de labels erbij maken. Leuk om te doen! En erg fijn dat ze tegen het einde van het schooljaar klaar liggen! Alleen de brochespeldjes moeten er nog achter..


Fijn weekend allemaal, 
groetjes Willemien


zaterdag 10 mei 2014

Moederdagkadootje

Nu mijn moederdagkadootje voor mijn eigen moeder vandaag gegeven is, kan ik het ook op mijn blog laten zien. Mijn moeder heeft haar woonkamer in wit/grijs/naturel kleuren. Ze is dol op brocante en daarom maakte ik een tasje van een oud gehaakt kleedje. Helemaal in stijl.  Gewoon om aan een kastknop te hangen. Ze vond het leuk en ik had plezier bij het maken, wat wil je nog meer!
 

Bij een winkel hier in het dorp vond ik een zakje met de hartjes, waarvan ik er eentje aan het tasje hing. Er waren er met verschillende teksten maar deze vond ik leuk aan het tasje. Aan de rand van het hart stikte ik een label tussenuit, het is een opgedrukt label. Ik gebruik het alleen op dingen die ik naai waarvan ik verwacht dat het niet veel gewassen zal hoeven worden, want mijn eigen ervaring is dat dit label niet mooi blijft in de was… Maar het staat wel leuk zo tussen de naad.


Van een wit keperbandje maakte ik een stuk lint, het vast al eerder op andere blogs voorbij gekomen maar ik vind het nog altijd erg leuk om te doen. Bij een bruiloft of een geboorte maar ook op gewone pakjes kan je zo toepasselijke teksten op het lint maken. Ik strijk de tekst met transferpapier van de Hema op het lint. Echt een aanrader, het werkt heel makkelijk!

 

In het pakje zit overigens een doosje chocoladebloemen die mijn jongste dochter erg leuk vond om aan oma te geven. Het papier is een bladzijde uit de Flow. Eerder vond ik het zo jammer om tijdschriften aan stukken te scheuren maar als ik zie hoe snel je een stapel tijdschriften hebt liggen, en hoe leuk de pagina's vaak zijn om als inpakpapier te gebruiken of om mee te knutselen,
Tja ik ben toch overstag gegaan, en het is altijd leuk om te merken dat de ontvanger ziet dat het geen standaard inpakpapier is…

groetjes Willemien



vrijdag 9 mei 2014

Nieuwe suikervrije recepten uit proberen…

ook al is het vakantie, we blijven zoveel mogelijk suikervrij eten. Ondanks de keuzes die we eerder maakten om met broodbeleg toch wat dingen met suiker in de beleg mand te hebben staan, willen we toch zoveel mogelijk suikervrij eten. Dus ook snoepen. En zo ben ik deze week opnieuw recepten aan het uitproberen gegaan. Eerst maakte ik een heerlijke kwarktaart met een volkoren bodem met koekkruiden erdoor. Gewoon volkorenmeel met ei, roomboter, snuf zout en de kruiden. Even bakken in de oven. Daarna een pot kwark, slagroom en gelatineblaadjes en ik had er een schaaltje frambozen (uit de vriezer die ik veel te vol vond, dus meteen wat ruimte!) door gedaan. En de taart moest een poos opstijven. Maar goed, toen hadden we wel wat! Oh, wat heerlijk zeg, we hebben ervan genoten. En dan te bedenken dat ik de taart maakte omdat die pot kwark echt wel tegen de datum aan zat, dat we niet eens reden hadden voor een feestje….



Vandaag hebben we de laatste stukjes opgegeten, met een kop heerlijke thee erbij. Gisteravond was ik op een haak-avond bij een schattig theewinkeltje hier op het dorp. Zomaar, spontaan. Echt erg leuk. Jammer genoeg was degene die me meevroeg zelf te ziek om mee te gaan. Maar ik vond alleen gaan ook niks dus ik belde een ook hakende vriendin op en die zei meteen, Ja dat doe ik! Spontaan en erg gezellig, en mn deken is weer een stukje gegroeid. Niet dat ik afgelopen dagen niet gehaakt heb, maar het blijft gewoon leuk om te doen! En bij dat winkeltje kocht ik dus ook wat thee. Echt lekker bijzondere smaken en dan proef je zeker wel verschil met thee uit de supermarkt. Ik ben om hoor!

Vanavond was het weer (vrijdags) opblijfavond voor onze kinderen, dat is echt een speciale avond waarbij we zorgen voor een spelletje, wat lekkers en uitgebreid voorlezen. Eigenlijk was het lekkers er een beetje bij ingeschoten, en we hadden ook laat gegeten dus ik begon pas tegen achten aan wat lekkers te denken voor ze. Uit "nood" maakte ik chocolade broodjes. Van die franse, pain du chocolat. Heerlijk, en toch makkelijk, van gewoon roomboter bladerdeeg een plakje in twee gesneden, met in ieder opgerolde plakje een dubbel stukje 70 % chocola en dan goed dichtgevouwen. Wat losgeklopt ei erover gestreken (dat deed mijn dochter) en dan door wat gehakte hazelnoten gerold. Echt een aanrader! En lekker zo warm bij de thee. Voor herhaling vatbaar. En zo aten ze zelfs donker pure chocola. Waar ik ze normaal niet blij mee maak. Dus het was precies zoals wij willen, suikervrij!


Ook ben ik deze vakantie begonnen aan een plank die ik naast onze voordeur (waar lelijke gaten in de muur zitten) wil hangen met ons huisnummer erop. Nog niet af, maar er wordt aan gewerkt. Ik heb een duidelijk idee van wat ik wil, maar moet nog even kijken of het precies wordt wat ik in gedachten heb!


Tot slot maakte ik vandaag een moederdagkadootje. Ook onze kinderen kwamen vandaag met een geheimzinnig gezicht uit school, snel boven pakjes verstoppen. Leuk! En spannend waar ze je mee gaan verrassen….Omdat ik zelf ook juf ben op een basisschool heb ik daar met de kinderen ook leuke werkjes gemaakt, maar van je eigen kinderen blijft toch wel heel speciaal. Ik hoop dat mijn moeder ook blij is met mijn kadootje! Maar dat laat ik hier pas zien als ik het (morgen vast…) gegeven heb.

Fijn weekend verder,
Willemien



dinsdag 6 mei 2014

Een heerlijke naaidag vandaag,

ja een heerlijke dag. Tussen de zon en regenbuien door zat ik lekker achter mijn naaimachine, er kwamen naast het shirtje van het vorige blog nog drie kraamkadootjes onder vandaan, slabben. Die naai ik graag. Zo graag! Een heerlijk rustgevend werkje, eerst het kiezen van de stofcombinatie (uiteraard uit de stofvoorraad in de kast hier…) dan het knippen en het netjes krijgen van het biaisband, en daarna de slabben op een rijtje leggen en genieten van m'n werk.
En ja, er staan hier ook drie geboortekaartjes waar ik snel een bezoekje wil brengen of een pakketje heen wil sturen, dus de slabben zijn gemaakt met een goede reden!
En weer een kleine lege plek in de stoffenkast, heerlijk! (Morgen markt hier…..)


NEE, ik mag van mezelf deze week echt geen lapjes kopen, en eerlijk is eerlijk, er ligt nog best wat leuks in mn kast!! En ik heb voor de foto niet opgeruimd, ik naai liever dan dat ik opruim……Valt best mee toch? Er ligt nog een dikke grote lap hartjes fleece, daar wil ik voor mijn jongste dochters een lekkere fleece trui van maken voor in de zomervakantie. Dat is na de soldatenfleece trui voor mijn zoon, het volgende project denk ik.


groetjes Willemien



Een shirtje uit de voorraad lappen die ik heb liggen…

Nu de meivakantie de tweede week in is gegaan, en onze kinderen hun twee weken vakantie erop hebben zitten, heb ik tijd om lekker overdag achter de naaimachine te kruipen. Heerlijk rustig in huis en met de kinderen thuis komt het er bij mij echt veel minder van, nou ja, overdag dan.
 Zo kwam dit shirtje uit mijn voorraad stoffen vandaag af. Wat is het lekker als je niets hoeft te kopen, maar voor je kast gaat zitten, lapjes bij elkaar zoekt en aan de slag kan gaan! Omdat mijn jongste dochter maat 98 draagt, is het ook leuk naaien, snel klaar en geen grote lappen! En weer een klein plekje voor een nieuwe lap in de kast...

 

De stof kocht ik een jaar geleden in Oostkapelle, bij Bernadien, een heerlijke winkel, vol lappen, fournituren, handwerkwinkel met wol en katoen ineen, en ook nog kleding voor jezelf… Ik heb alvast mijn man voorbereid dat ik, ondanks we niet in Zeeland kamperen dit jaar, ik toch ECHT wel HEEL GRAAG deze zomer een dagje Oostkapelle (lees Bernadien…) wil doen….

In de afgelopen week at ik samen met mijn oudste dochter spareribs, zomaar op een doordeweekse dag met z'n tweetjes uit eten. Het was erg gezellig, we aten lekker, en hadden tijd om lekker te kletsen. Ik vond dat zij dit echt verdiende, ze heeft de laatste tijd haar cijfers op school mooi opgehaald, een smakelijke beloning dus! Wat is het fijn om echt de tijd voor elkaar te hebben, te kletsen, te lachen en te laten merken dat je trots op je kind bent. Ik zou wel met alle vier onze kinderen regelmatig zo'n moment willen hebben. Nu lunch ik wel vaker met mijn jongste dochter als de anderen op school zijn. Maar de middelste twee komen er eigelijk bekaaid vanaf. Ik merk dat zij het op hun manier echt waarderen als je ruim de tijd neemt om ze 's avonds in bed te leggen, badderen, voorlezen, kletsen, bidden en knuffelen. En dan niet twee kinderen tegelijk in bed leggen, wat ik ook wel eens doe, de meiden tegelijk. Maar echt een ruim half uur per kind. De anderen stuur ik dan ook consequent weg als ze iets komen vragen, Nee, nu heb ik even geen tijd voor jou! 
Duidelijk maar ook zij krijgen hun eigen half uur mama-alleen-tijd!


Terwijl ik verder haak aan mijn deken, maak ik ook nog wel eens iets anders. Ik kan gewoon niet met 1 ding tegelijk bezig zijn, dan wordt ik er zat van. Dus heb ik mijn doosje met speldjes materialen tevoorschijn gehaald en lekker wat speldjes gemaakt. Met twee meiden die speldjes dragen, is dat echt geen overbodige luxe, en ik vind de speldjes die je in de winkels koopt echt vaak prijzig!


Ik hoop op nog heel wat lekkere naai en vakantie-uurtjes deze week! 
groetjes Willemien